Contacta

Mallorca Music Magazine te acerca toda la actualidad musical balear con especial atención a la escena local.

DATOS DE CONTACTO

Tarifas agenda y banners

Publicado el 12 julio, 2021

Txarango, ni vent ni ales

Per Noelia Escalas Guzmán
Txarango - Mallorca Music Magazine

Aquesta maleïda pandèmia ha deixat sense ales el darrer treball de Txarango, De vent i ales, que havia de veure la llum en una gira especial durant el 2020. Especial pel format, havia de ser un espectacle únic, que fusionés elements circenses i musicals; especial, perquè havia de ser el comiat definitiu del grup català.

Com altres grups, van posposar l’espectacle amb l’esperança de poder-ho dur a terme durant el 2021, però la realitat i les restriccions van fer inviable mantenir l’essència del seu Gran Circ. Volien ser fidels al projecte que havien somiat com a comiat d’aquesta etapa musical, i van renunciar al seu somni. Però quan una porta es tanca es pot obrir una finestra, i davant la idea de fer un darrer regal musical, a Txarango se li van obrir moltes finestres i moltes mostres de fidelitat. Així van somiar El gran ball, un darrer CD recopilatori d’alguns dels seus grans èxits.

El gran ball l’han parit amb l’ajuda de més de 50 col·laboracions d’artistes que volien deixar la seva veu en aquest darrer ball. Però, sobretot, és una realitat gràcies a la fidelitat de moltes persones anònimes, concretament 23.500 ànimes, que davant la cancel·lació de la gira del Gran Circ, i davant la possibilitat de demanar la devolució de les entrades, demanar un bescanvi pel CD d’quest darrer projecte, un bescanvi per aportacions solidàries, van triar la segona i tercera opció i han fet possible aquest darrer CD.

Txarango amb Gerard Quintana i Natxo Tarrés - Que tot et vagi bé

La música és el batec dels pobles

Un CD d’edició limitada que va sortir de fàbrica dia 25 de maig i que ara ja el pot gaudir tothom, perquè dia 13 de juny el van voler compartir en format digital, perquè aquest és el vertader objectiu de Txarango, que la música arribi a tothom, perquè “la música és el batec dels pobles”. El Gran Ball ha estat possible gràcies a la participació de més de 50 artistes, molts d’aquests artistes han visitat la nostra illa, alguns dels Festivals musicals més importants, Zoo i el Géiser Festival, Nil Moliner i el Mallorca Live Summer, d’altres han presentat els seus darrers projectes als teatres de la nostra illa, en Xavi Sarrià i “No s’apaguen les estrelles” al Teatre Xesc Forteza. I altres els hem pogut gaudir aquests mesos d’estiu, com Gerard Quintana que torna amb Sopa de Cabra i que va actuar el passat dia 10 d’aquest mes al Mallorca Live Summer, després d’haver guanyat el Premi Ramon Llull per la seva darrera novel·la L’home que va viure dues vegades; Doctor Prats que actuarà a Alcúdia per les festes de Sant Jaume; Andrea Motis oferirà un concert a l’emblemàtic Santuari de Monti-Sion.

Txarango amb Zoo - Una lluna a l'aigua

Ni el cap molt alt ni mai mirar-se el melic

El que fa més especial aquest darrer treball de Txarango no és només poder escoltar de nou en veus, tonalitats i melodies diferents les seves millors cançons. Sinó el que el fa més emotiu és com molts d’aquests artistes han canviat i personalitzat les lletres. El millor exemple és “Una lluna a l’aigua” amb la veu inconfundible i el missatge reivindicatiu que aporta Antonio Sánchez Pardines, Panxo de Zoo: ploma i llengua verinosa que pren partit, de no fer nosa, de fer país. Ni el cap molt alt ni mai mirar-se el melic. També crida l’atenció el vincle que es pot intuir entre l’artista i la cançó, qui millor que en Lluís Llach que ja va cridar per fer tombar l’estaca per cantar “Cançons de Llibertat”. Altres vincles s’intueixen entre la cançó “Esperança” i en Xavi Sarrià, no podem oblidar que el seu primer treball en solitari després de deixar Obrint Pas, la banda valenciana de la seva més tendra joventut, va ser Amb l’esperança entre les dents. El mateix podem interpretar de “És hora de tornar a casa” i en Pablo Sánchez Pardines, vocalista i líder de La Raíz que es va dissoldre i acomiadar l’any 2018, per poder començar un projecte més íntim, més personal amb Ciudad Jara, el seu nou grup, que du el nom de la seva filla, de la seva llar, de la seva ciutat.

De vent i ales i El gran ball ja són disc d’or

L’únic emperò és que ens falten cançons, he trobat a faltar “Volveremos”, “Batega”, “La dansa del vestit”, i és que més de 10 anys dedicats a la música dóna vida a moltes cançons. Però tot això demostra l’estima que s’ha posat en aquest darrer projecte que en poc temps ja ha aconseguit ser disc d’or juntament amb el seu darrer nou treball De vent i ales. Tal vegada quan el vent canviï i es dugui enfora aquest malson podrem tornar a gaudir de Txarango sobre un escenari.

Txarango - Mallorca Music Magazine

Déjate pescar por nuestras redes

Publicado por:

Docente, profesora, melómana y festivalera.
Licenciada en Filología Hispánica.
Profesora de Lengua Castellana y literatura.
Amante de la palabra, la literatura, la poesía y la música.

No hay comentarios

Deja un comentario

Con la colaboración de: